Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Medve visszavág

2008.10.15. 17:32 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

Hogyan is kezdődött az orosz-grúz konfliktus? (Dél-)Oszétia 1992 óta - a Szovjet Birodalom felbomlása óta - többé-kevésbé Grúzia autonóm, sőt inkább szakadár területének minősült. A grúzok nem is igazán tudták ellenőrzésük alatt tartani a területet. Másrészt, 2004 óta orosz békefenntartók lepték el a térséget, mindenféle ürüggyel. Grúzia meg úgy döntött, hogy pont az Olimpia ideje alatt telt be a pohár, lépni kell, talán azt gondolták, hogy így pont nagyobb publicitást kap területi integritásuk ügye, vagy hogy pont fű alatt elintézik a dolgot, hiszen mindenki a képernyőt bámulja, és azon kesereg, hogy miért nincs több aranya az országának, ahelyett hogy elmenne életében egyszer is futni egyet.

Hát nem igazán úgy alakult a grúz intervenció, ahogy azt ők tervezték… Pár nap alatt a szakadárokat felszámoló hadműveletekből orosz-grúz háború kerekedett. Az oroszok népirtással vádaskodtak - voila, máris megvan a casus belli - és nem jengáztak tovább a tankjaik tetején, hanem beindították a T-72-eseket, felszálltak a Mi-24-esek és a MiG-ek, és hat nap alatt lenyomták a grúzokat.
Nem célom feltárni, hogy a konfliktusban kinek van igaza, melyik fél mennyit és miben hazudik. Egyik felet se lehetne az igazság bajnokának kikiáltani, nem is szabad. A szituáció sokkal bonyolultabb, mint azt ahogyan nyugaton leegyszerűsítették.
 
„Az egység a sokféleségben” gyülekezete - név szerint: az Európai Unió - megmutatta, hogy mennyire egységes, és szerencsére „csak” fél tucat álláspontot képviseltek tagországaik. „Vezessünk be szankciókat Oroszországgal szemben vagy ne, vegyük fel a grúzokat a közeljövőben NATO-ba vagy mégse?!… jött is meg nem is, ajándékot is hozott, meg nem is…” remélem ismerős, igen mert ez egy magyar népmese, és ez a szomorú tény, hogy az EU külpolitikája a mese szintjén van.
 
Túlságosan is függ Európa az orosz szénhidrogénektől, még a britek is importálnak földgázt Gasprom-tól, pedig aztán nekik ott van az Északi-tenger és Norvégia, és akkor Kelet-Közép-Európáról ne is beszéljünk. Az EU keze meg van kötve, teste a földhöz van a bilincselve, és emellett a feje felett ott csüng Damocles kardja is, sőt egyenesen az orosz mackó tartja azt a kardot. Persze a világ gazdasági motorja is felemelte a szavát: hogy biza’ ennek következményei lesznek, te orosz medve! Például számomra az is következmény: ha a macskám bepiszkít, akkor a következő pillanatban repül. Ez neki valóban súlyos következmény. Lehet azonban, hogy a következmények hosszú távon tapasztalhatók majd, például amikor az USA elnöke látogatást tesz Moszkvában, nem visz virágot az orosz elnök feleségének?!
 
Az orosz medve a ’90-es évek közepén bement a barlangjába, és azt mondta, előjövök, amikor elmúlik a derékfájásom. Mindenki arra számított, hogy ez egy hosszabb téli álom lesz, de mégsem. Nagyjából tíz év után kiegyenesedve előmászott a barlangjából, és akkorát nyújtózott, hogy azt minden erdei állat meghallotta. Leporolta bundáját, kicserélte a vörös csillagos kitűzőjét trikolorra. Azért a Lenin szobrot nem lomtalanította, hanem csak vitrinbe tette, és esténként elmereng a régi szép időkön, hogy amikor elűzte a kétfejű sast, milyen jó is volt neki… Hohó, nocsak, korog a nyomrom - mondja. Meg kéne látogatnom a barlangom lábánál lakó állatokat és közölni velük, ha nem hoztok mézet, megeszlek titeket. És ha fanyarogtok, nem kaptok abból a fekete trutyiból, - amit kőolajnak neveznek - hogy világítsatok esténként. Nem tűröm tovább, hogy bárki is kigúnyoljon…
 
Az orosz expanzió erősödik, oligarcháik Európában „vásárolgatnak”. Újra őrjáratoznak a nukleáris fegyverekkel felszerelt szuperszonikus bombázók, ismét tengeralattjáróik lepik el a Jeges-tengert. A gazdasági növekedés majdnem kétszámjegyű, a 2014-es téli olimpia lesz Szocsiban. Medvegyev cirilbetűs domain címeket akar…  A beszűkült világban nekik is kell legalább a régi helyük a Nap alatt. Kelet-Róma örököse új politikával, de a régi mentalításával visszatért, és a visszatérése lehet, hogy elhozza a II. hidegháborút… és ha ez bekövetkezne, nem szeretné elveszíteni. Hiszen ők képesek a „megújulásra”. Novgorod elbánt a teutonokkal, a cár Boni tömeghadseregével, a szovjetek meg felmorzsolták a III. Birodalom hadigépezetét. Az oroszok nemcsak a spejzig akarnak jönni. Az orosz-grúz affér üzenete pedig mindenki számára érthető: a MEDVÉVEL nem lehet $Ž@®0Žni!
 

Gyarmathy András

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr54715577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása