Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lift me up!

2008.11.08. 11:09 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

Ki ne gondolt volna már arra, hogy liftben… jusson eszébe soron következő cikkének témája? Velem legalábbis ez történt. Mivel nem szeretem a bezártságot (örökmozgó vagyok és egyben klausztrofóbiás - vicces párosítás), általában a liftben való tartózkodásom arra korlátozódik, hogy az indulási pont és a célállomás közti fél percet egy levegővel kihúzom, és csicsergő virágokra gondolok közben, esetleg a cikk címében szereplő Moby számot dúdolom. De legutóbb hiba csúszott a rendszerbe.
 
 
A hőn áhított földszint helyett a negyedikről a tizedikre vette az irányt a felvonó. Mivel kényszerűségből hosszabbra nyúlt kis utazásom, az idegösszeomlás helyett megpróbáltam lekötni a figyelmemet. Mivel egy szűk bádogdobozban voltam, ami egy kötélen lóg a semmiben, és nyilvánvaló szándéka, hogy velem a fedélzeten szálljon alá a mélybe, elég behatároltak voltak a lehetőségeim. Szóval a látnivalók, azaz a Látnivaló: Kezelési útmutató gyűjtővezérlésű felvonó használatához. Ez a kis gyöngyszem, ami akaratlanul is beragyogta napomat, még a halál küszöbén is, a liftben előforduló minden lehetséges élethelyzetre magyarázatot próbál adni, legalábbis erre utal a szövegében pont tizenkétszer felbukkanó „ha van” fordulat. Egyúttal átsüt rajta némi mélyen elfojtott, magyaros pesszimizmusra utaló frusztráció is. Nos, a monumentális vállalkozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az egyszerűség kedvéért, a kezelési útmutató szövegét dőlt betűvel szedem, míg a hozzá fűzött glosszáimat hagyományossal. Lássuk hát: kezdetnek az elmaradhatatlan ábrácska: (1-es ábra) Hat ember, vagy 480 kg, tehát 80 kg-os átlagsúllyal számolunk.
1. A felvonó csak rendeltetésének megfelelően használható.(mint látni fogjuk, még úgy sem mindig)
2. A felvonót minden 8. életévét betöltött személy a saját felelősségére használhatja. (és ha megunta az életét)
3. A felvonó hívása a szinteken - ha van - a kívánt utazási iránynak megfelelő hívógomb megnyomásával történik.(ha nincs, akkor hogy megy a lift???)A hívás elfogadását - ha van - lámpa jelzi.
4. A felvonó megérkezését - ha van - (hát igen nem lenne rossz, ha megérkezne a lift) hangjelzés, a továbbhaladás irányát - ha van - lámpa jelzi.
5. Az utas csak akkor szálljon be, ha utazási szándékának megfelelő - ha van - irányjelző jelez.(itt a vertikális helyváltoztatás negyedik generációs alapjogának egyik alapvető korlátozásával találkozhatunk)
6. Kézi ajtós felvonónál - ha van - a pozíció kijelző villogva jelzi, ha valahol nyitva hagyták az ajtót. (de kisegítve nem vagyunk vele)
7. A felvonó kísérővel, vagy kísérő nélkül használható.
8. A felvonó használata kísérő nélkül:
8.a. Az utasok a fülkét - ha van -
(ha meg nincs fülke, menjen lépcsőn)a kívánt állomások gombjával működtetik. A parancsok elfogadását - ha van - lámpa jelzi, az utazási irányt pedig - ha van - lámpa, vagy ábra jelzi.
8.b. Gépi működtetésű ajtókkal felszerelt felvonó ajtói az utolsó utas beszállása után késleltetéssel csukódnak és a fülke elindul. Ha véletlenül a csukódó ajtó közé lép, - ha van - a szorításgátló
(nem hashajtó) működésbe lép és az ajtók újra nyílnak. (ha nincs, akkor az utolsó utas a halál) Az ajtó nyitva tartható - ha van - a STOP, illetve - ha van - a NYIT gomb nyomva tartásával.
9. Ha menet közben rendellenességet észlel, működtesse - ha van - a STOP gombot. Ezután a felvonó gépi működtetésű ajtó esetén a következő szinten megáll
(tehát egy tízemeletes ház tizedik emeletén észlelt rendellenesség esetén a tizenegyediken, vagy ha be van kapcsolva - ha van - az ismétlés funkció, rögtön a földszintről indul újra. Mindenki döntse el, melyik az -ha van - örvendetesebb lehetőség). Kézi működtetésű ajtó esetén azonnal megáll, és a gomb újbóli megnyomására újra elindul. (tehát nem történik semmi, de akkor minek nyomjam meg?!?)A liftben dohányozni, fertőző betegeknek, és azok hozzátartozóinak tartózkodni tilos. (na ők most hogy kerültek ide?! Vagy ők a rendellenesség?)
10. A CSENGŐ gombbal jelezzen, ha a fülke ajtaja becsukódik, illetve menet közben megáll, és nem reagál - ha van - a NYIT gomb megnyomására, illetve a célállomás gombjának megnyomására.
11. A jelzés után várja meg, míg a felvonó kezelője
(- ha van -)megérkezik és kiszabadítja a felvonóból. Az ajtók erőszakos feszegetése nem vezet eredményre. (ezek után én azért megpróbálnám).
Úgy gondolom, eme kis szabályozás valóban azt a nemes célt tűzte ki maga elé, hogy az egyszeri utas ne lepődjön meg semmi esetre sem, még akkor sem, ha két szint közt elakadva, egyszer csak körülveszi hat fertőző beteg, és annak egész családja, annak ellenére, hogy hat főre van tervezve a lift. Más kérdés, hogy szerintem az ötletgazdák nem végeztek alapos munkát. Cserébe a mosolyért, amit az arcomra csaltak, segítek nekik. Íme az én kezelési útmutatóm.
 
Kezelési útmutató gyűjtővezérlésű, gépi, vagy kézi működtetésű ajtajú, kezelő nélkül, vagy kezelővel közlekedő fel-vagy levonóhoz.
1-es, 2-es, 3-as ábra.
1. A felvonó néha rendeltetésének megfelelő módon sem használható.
2. Ezért a felvonót minden 8. életévét betöltött személy, aki rendelkezik a lift használatához szükséges belátási képességgel, csakis felelősségének teljes tudatában használhatja.
3. 8 éven aluli személyek szülői engedéllyel és/vagy felügyelettel, sámlira felállva kezelhetik a liftet. Különleges méltánylást érdemlő esetekben a szülői hozzájárulást a legfőbb ügyész javaslatára a gyámhatóság pótolhatja.
4. A felvonó megérkezését - ha van - lámpa fogja jelezni, ha meg nem érkezik meg, azt úgyis észre fogjuk venni.
5. Jobb esetben a felvonót gombokkal hívhatjuk. Rosszabb esetben hangos kiáltozással, hátha meghallja - ha van - a lift kezelője. Amennyiben telekinetikus képességekkel rendelkezünk, nézzünk idióta arckifejezéssel a liftre, és mondjuk neki azt, hogy „Múkodj!”
6. Az utas tényleg csak akkor szálljon be, ha nagyon muszáj, halálvágya van, és rendelkezik biztosítással.
7. Kézi ajtós felvonónál, ha a lámpa jelzi, hogy az ajtót a tizediken nyitva hagyták, a mellékelt lépcsőn szaladjunk fel a tizedikre, majd csukjuk be az ott nyitva hagyott ajtót. Ezután emlegessük fel az ajtót nyitva felejtőnek összes felmenőjét, fújjuk ki magunkat, száguldjunk vissza a földszintre, hívjuk a liftet, szálljunk be, és nyomjuk meg az egyes gombot, ami eredeti célállomásunk lett volna.
8. A felvonó kísérővel, vagy kísérő nélkül használható. Igazából tökmindegy…
9. A felvonó használata kísérő nélkül.
9.a. Legyen nálunk kétheti hideg élelem, legyen összeköttetésünk egy alpinista csapattal, legyen a farzsebünkben vagy a retikülünkben egy-egy lángvágó és feszítővas. Előnyt jelent, hogyha mi magunk is rendelkezünk kommandós kiképzéssel. A felvonót - ha van - a célállomásnak megfelelő gombbal üzemeltethetjük, ellenkező esetben ragadjuk meg a mellékelt drótkötelet, kössük hozzá az épp nálunk lévő teherhúzó alkalmatossághoz (IFA, ló, Fekete Laci), és kezdjük meg kényelmes utazásunkat.
9.b. Gépi működtetésű ajtókkal felszerelt felvonó esetén ne lépjünk véletlenül a csukódó ajtó közé, hátha nincsen szorításgátló beépítve. Vagy - ha van - nem működik. (4-es, felkiáltójeles ábra)
10. Ha menet közben neadjisten rendellenességet észlelünk, márpedig fogunk, nyomjuk meg -ha van - a STOP gombot, és gépi működtetésű ajtók esetében a következő szinten vígan és dalolva szálljunk ki. Ha nincs STOP gomb, vagy voltunk olyan balgák, hogy kézi működtetésű ajtóval felszerelt felvonóban vagyunk, minden további nélkül, maximálisan kétségbe eshetünk, üvöltözhetünk, megírhatjuk a végrendeletünket. (5-ös, akasztófás ábra)
11. A liftben dohányozni, fertőző betegeknek, és azok hozzátartozóinak tartózkodni tilos, és természetesen szégyelljék magukat!
12. Öngyilkos merénylők, drogosok, piások, tömeggyilkosok, háborús bűnösök, és a többi számtalan esküszegő természetesen minden további nélkül igénybe veheti szolgáltatásunkat; parancsolnak frissítőt?
13. A CSENGŐ gombbal jelezzünk, ha a fülke ajtaja becsukódik, illetve menet közben megáll, és nem reagál - ha van - a NYIT gomb megnyomására, illetve a célállomás gombjának megnyomására, azaz ha megszívtuk.
14. A jelzés után várjuk meg, míg a felvonó kezelője - ha van - megérkezik, és kiszabadít minket a felvonóból. Ha a liftnek nincs kezelője, csak az ajtók erőszakos feszegetése vezethetNE eredményre, de eláruljuk, hogy nem fog. Unalmunkban elbeszélgethetünk az időközben felbukkanó fertőző beteggel, és annak családjával.
15. Reméljük, felvonónkat örömmel fogja használni, és egyúttal igénybe veszi cégünk profiljába úgyszintén beletartozó, újszerű, második világháborús gépeken történő közel-keleti, légvédelmi rakéta hatósugarán belüli sétarepülésünket is!
A részletekről pedig érdeklődjön - ha van - ügyfélszolgálatunkon!
 
(A cikket díszítő ábrák a szerző saját, Paintbrush-sal készült műalkotásai)

Vörös Viktor írása

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr50756933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása