Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kari hírek

2008.11.08. 10:29 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

A születésnap kategóriája másként értelmezhető emberléptékben, mint egy intézmény életében. Míg az ember számára a születésnap nem annyira a múltnak, mint inkább a jelennek szól, addig egy intézmény esetében az évforduló kitűnő lehetőség arra, hogy múlt felé fordítsa tekintetét, és visszanézzen, honnan hová is jutott.
 
A visszaemlékezések sorát október 14-én egy kerekasztal-beszélgetés nyitotta, amelynek keretei között Dr. Ivancsics Imre, dr. Kovács Béla és Dr. Petrétei József meséltek a pécsi jogi karon eltöltött diákéveikről, a tanáraikkal való kapcsolataikról, az akkori szórakozási lehetőségekről, vizsgákról.
„Más kor volt, más viszonyok, de a hangulat szempontjából annak is megvolt a varázsa” mondták, és ezt be is bizonyították az előadás alatt.
Természetesen előjöttek a különbségek, az akkorihoz képest bekövetkezett változások, mint az oktató-hallgató közötti viszony, mely akkoriban sokkal szorosabb lehetett (főként a fiatalabb tanárokkal), mivel kevesebb diák volt egy évfolyamon.
Meséltek diák dékánválasztásokról, amikor a diák dékánjelöltnek rendeznie kellett egy felvonulást a 48-as téren, majd kellett egy előadást tartania. Megesett persze, hogy a fehér lovon, tábornoki egyenruhában érkező „főszereplő” lova inkább legelni szeretett volna, mint pózolva körbejárni a 48-as teret, vagy hogy a felvonulásra összegyűlt választók hangosan skandálták egy Mákos nevezetű jelöltnek, hogy „éljen Mákosi! Éljen a Mák!”.
A manapság sok tisztelettel emlegetett nevű professzorok akkori „bulizási szokásaikról” is szót ejtettek, ami megint csak jelentős különbségeket mutat a mieinkhez képest. Amellett, hogy ők se vetették meg az alkoholfogyasztást, rájuk még jellemző volt, hogy kifejezetten beszélgetni üljenek be szórakozás gyanánt egy vendéglátó ipari egységbe.
Nem túl nagy meglepetést okozva, ők is tanultak „rómát”, a már első féléves hallgatóknak is sokat emlegetett Benedek Ferenc és Óriás Nándor professzoroktól, és jártak vizsgázni is, bőven gazdagodva humoros vizsgabeszólásokkal és felemlegettek kifejezetten vizsgázó tehetségeket.
 
Az október 17-ei jubileumi tudományos emlékülést szintén a visszaemlékezés gondolatával nyitotta meg a dékán: a kar nyolcvanöt évének majd minden történésére kitért. Ezt követően kezdődött az „eklektikus” tudományos konferencia, amelynek rendezőelve az volt, hogy a polgári jog, a büntető jog, és a közjog egy tapasztaltabb, bölcsebb oktatója, és egy fiatalabb kollegája tartanak előadást. Nem csak a tudományterületek kiválasztása tükrözi eme különös sokszínűséget, hanem a tudományterületekhez való hozzányúlás is. Kecskés László professzor úr a tőle megszokott, nagy ívű, rendkívül dinamikus, szellemes előadással nyitott, amelynek vezérfonalát a civilisztika és pécsi jogi kar kettőse jelentette. Őt Metzinger Péter követte, aki egy izgalmas jogesetről számolt be, amely egyszerre ölelte az polgári jogot, az európai polgári jogot, és ehhez kapcsolódóan a magyar és európai polgári eljárásjogi szabályokat. Az ebédszünetet követően Tóth Mihály professzor úr beszélt az új büntető törvénykönyv elhúzódó kodifikálásáról, majd őt a Kriminológiai Tanszék PhD. hallgatója, Kulcsár Gabriella követte, aki áttekintést adott a kriminológia jelenlegi súlypontjairól. Ezt követően a közjog területe következett, ahol is megfordult az eddigi sorminta: Tilk Péter egyetemi docens az Alkotmánybíróság jogi szabályozásának (szabályozatlanságának) és gyakorlati metodikájának bírálatát ismertette, amelyet Kiss László professzor úr több mint tíz éves alkotmánybírói tapasztalataival teljessé tette.
Az esti záróünnepségen - ahogy az egy születésnaphoz illik - ajándékkal lepték meg az ünnepeltet: a Kolozsvári Egyetem Jogi Karának képviselőitől egy ikont vehetett át a dékán a kar nevében.
 
Osztopáni Krisztián és Takács Kíra
 
 

 
 
A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácsa – a Dékán előterjesztésére – a „Pro Facultate Iuridico-Politica Universitatis Quinqueecclesiensis” érdemrend arany fokozatát adományozta:
Dr. Tamásfy Józsefnek, a Baranya Megyei Bíróság nyugalmazott elnökének, a Karon végzett több évtizedes oktatói és kutatói tevékenységének elismeréseként, a hallgatók büntető tudományok iránti orientációjának kialakításáért;
Dr. Gátos Györgynek, a Baranya Megyei Bíróság nyugalmazott elnökhelyettesének, a Karon több mint ötven éven keresztül végzett oktatói és kutatói tevékenységének elismeréseként, valamint a jogász nemzedékek polgári és polgári eljárásjogi orientációjának kialakításáért;
Dr. Varga-Koritár Györgynek, a Baranya Megyei Főügyészség főügyészének, a Karon több mint tíz éven keresztül végzett óraadói és kari közéleti tevékenységének elismeréseként, a hallgatók büntető tudományok iránti orientációjának kialakításáért;
Schenk Jánosnak, a Dialóg Campus Kiadó főszerkesztőjének, a kari monográfiák, tankönyvek és jegyzetek kiadásában közel két évtizedes kiemelkedő és műhelyteremtő kiadói tevékenységének elismeréseként.
 
A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara által, fiatal oktatók számára hirdetett tudományos pályázatán
az első díjat megosztva nyerte el Dr. Jusztinger János és Dr. Nemessányi Zoltán;
a második díjat megosztva nyerte el Dr. Csapó Zsuzsanna és Dr. Zeller Judit;
a harmadik díjat megostva nyerte el Dr. Karoliny Eszter és Dr. Mészáros Bence.
 
A Hallgatói Önkormányzat Testülete által hirdetett, a „Pécsi Jogi Kar 85 év” címmel kiírt pályázatán
I. helyezést ért el Greksza Veronika (5. szemeszteres hallgató)
II. helyezést ért el Stumpf Ádám (3. szemeszteres hallgató)
III. helyezést ért el Kádár Krisztina (7. szemeszteres levelező hallgató)
 
A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, kiemelkedő vezetői és kimagasló szervezői munkája elismeréseként, valamint a Kar hírnevének növeléséért köszönetét fejezi ki és 50.000 Ft értékű könyvutalványban részesíti Dezső Róbert hallgatót, az Európai Joghallgatók Szövetsége (ELSA) Pécsi Tagozatának nemrégiben leköszönt elnökét.
 
Az október 15-én megrendezett, a Jogi Asszisztensek I. Országos Szakmai Versenyén
I. helyezést ért el Balláné Goda Anikó (Szeged)
II. helyezést ért el Rákóczi Dóra (PTE-ÁJK)
III. helyezést ért el Kiss László Dániel (Budapest)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr30756887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása