Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Per aspera ad astra

2008.10.15. 10:24 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

A Pécsi jogászképzés gyökerei egészen 1367-ig nyúlnak vissza. Ekkor alapította ugyanis Nagy Lajos királyunk az első magyar egyetemet a Mecsek lábánál fekvő mediterrán városban, Pécsett.

Az egyetemi oktatás sajnos nem volt folyamatos, a történelem (pozitív, illetve negatív) változásait követve, hol volt oktatás (így jogászképzés), hol nem… A XVIII-XIX. század fordulója mérföldkő a helyi jogtanítás szempontjából, hiszen az addig Győrben működő királyi akadémiát 1785-ben II. József városunkba helyezte. Ez azonban tiszavirág-életűnek bizonyult, hiszen 1802-ben az akadémia visszakerült Győrbe. A reformkorszak éveiben, a báró Négyesy Szepesi Ignácz által Pécsre hozott joglíceumban 1833-tól tanulhattak a jurátus-generációk, majd a kiegyezést követően egyetemünk Pécsi Akadémia néven képezte a jövő jogtudó értelmiséget. Az első világégés után a trianoni „országcsonkítás” miatt Pozsonyból „menekülnie” kellett az 1912-ben alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetemnek. Az 1921. évi XXV. törvénycikk az intézmény új otthonának Pécset jelölte ki, és így 1923. október 15-én az akkori kulturális miniszter, Klebelsberg Kunó tanévnyitójával megkezdődhetett (vagy inkább folytatódhatott) az egyetemi szintű jogászképzés (teológiai és bölcsész fakultásokkal karöltve) a baranyai megyeszékhelyen. A jogelőd egyetem névadójának, Erzsébet királynénak (Sissi-nek) szobra – ami még Pozsonyból került hozzánk – megtekinthető a Halasy-Nagy aulában. A jogi karon ekkor közel 300 beiratkozott hallgató kezdte meg tanulmányait. A kezdeti nehézségek után (például az egyetemi könyvtár „tudományos kincsei” szinte teljes egészében Csehszlovákiában maradtak) az Erzsébet Tudományegyetemen nagyon rangos és színvonalas oktatás és kutatómunka vette kezdetét. Később orvosi karral bővült az intézmény, amely a Jog- és Államtudományi Karral egy fedél alatt működött a Rákóczi úti épületben. Az orvosi kar öröksége, hogy mind a mai napig az udvarban, az ún. „Majomházban” vannak elszállásolva a néhai Lissák professzor (az Élettani Intézet egykori vezetője) által Vietnamból behozott Rhesus majmok leszármazottai. Érdekes színfoltjai az intézménynek. A 48-as téri épületszárnyat (a kar jelenlegi otthonát) 1932-34 között építették. Akkoriban az volt a terv, hogy egy, a szegedi Dóm téren található egyetemi épületegyütteshez hasonló campust hoznak létre, amely gyakorlatilag körbekerítette volna a 48-as teret. Ennek a gondolatnak köszönhetően épült meg a (most már csak egykori) Szent Mór Kollégium épülete is a 48-as téren az 1930-as években. A grandiózus tervek végül nem váltak valóra, úgy hiszem kijelenthetjük: sajnos.

A két világháború közötti időszakban gyakran felmerült annak a lehetősége, hogy az egyetemet megcsonkítják, vagy ami még rosszabb lett volna, meg is szüntetik. 1944-ben például az egész intézményt a Német Birodalomba akarta kitelepíteni a nyilas vezetés, de szerencsére az akkori rektornak, Holub Józsefnek sikerült ezt megakadályoznia. A második világháborút követően, 1948-ban az egyetem új neve (az akkori kulturális miniszter, Ortutay Gyula javaslatára) Pécsi Tudományegyetem lett. 1951-ben az orvosi kar kivált, önállósult. Ettől kezdve már csak egyetlen kara volt az egyetemnek, az Állam- és Jogtudományi Kar (a teológia eddig is Sopronban működött, a bölcsész kart pedig ideiglenesen áthelyezték részben Szegedre, részben pedig Kolozsvárra). Viszontagságos évek következtek a jogi fakultás életében. Az oktatási struktúra szinte folyamatosan változott, követve az akkori ideológia igényeit. 1956 októberében és novemberében a jurátusok is képviseltették magukat a forradalmi eseményeken. Amikor a szovjetek bevonultak a katonailag kiürített városba, a hallgatók egy csoportja elhatározta, hogy majd ők visszafoglalják a várost a megszállóktól. Az ifjakkal tartott Degré Alajos is; „vigyázott” a fiatalokra, nehogy bajt okozzanak. Ez lett a veszte a professzornak, hiszen a fegyelmi eljárás megállapította, hogy Degré „részt vett az ellenforradalmi karhatalom kiképzésében”, és mindez az állásába került.

Ezeket a viharos éveket követően stabilizálódott az egyetem élete, sőt 1967-ben végleg eldőlt, hogy a Pécsi Tudományegyetem Pécsett marad. Akkoriban jelentősen megnőtt a hallgatói létszám is. 1970-ben – épp a megnövekedett hallgatói létszám miatt – a 48-as téri épület egy emelettel bővült. Itt nyert elhelyezést néhány tanszék, szemináriumi terem, valamint az V. sz. tanterem, későbbi nevén az Auditórium Maximum, amelyet 2003-tól Irk Albert előadónak hívnak. 1975-ben új karral bővült az egyetem. Ekkor kezdte meg működését Pécsett a Marx Károly Közgazdasági Egyetem kihelyezett tagozata, amely később levált az anyaintézményről, és a pécsi egyetem önálló kara lett. 1982. újabb fordulópont az egyetem életében; ekkor vette fel ugyanis a Janus Pannonius Tudományegyetem nevet. A 90-es években megkezdődött a különböző karok integrációja, amely az orvosi kar csatlakozásával 2000-ben lezárult. Ettől kezdve hívják egyetemünket újra Pécsi Tudományegyetemnek. A jogi kar életében folyamatos változások követték egymást, mind jobb és jobb körülményt teremtve a minőségi oktatáshoz. 1999 novemberében átadták a 300 fő befogadására alkalmas udvari nagytermet is, a Molnár Kálmán előadót. 2001-ben készült el a Dohány utcai épület felújítása, ahol a kar Tanulmányi Osztálya és több tanszék nyert elhelyezést. Időközben megkezdődött a 48-as téri, illetőleg a Rákóczi úti épületszárnyak felújítása, az oktatási infrastruktúra modernizálása is. A munkálatokkal 2003-ra, a jogi fakultás 80 éves évfordulójára készültek el. Ekkor nyerte el az épületegyüttes a mai formáját.

Mindig pezsgett a diákélet Pécsett, és mondhatjuk, népszerűségben nagyon sokáig a jogi kar rendezvényei vitték a prímet. Különböző, a kar által rendezett bálok, táncmulatságok színesítették a joghallgatók életét a 60-70-es években. Akkoriban hétvégén is sokan maradtak a városban - ez manapság már nem mondható el. 1973-ban megalakult a pécsi ERGO zenekar, amely a szakirodalom szerint folk és country zenét játszott és csak egyetemistákból állt, és amelynek tagja volt a még ma is aktívan oktató Andrássy György és Kiss György professzor is. Ezt követően a Societas Leonina nevű zenekar lett a „Kar hangja” (pol-beat, és folk-beat zenét játszottak – szintén a szakirodalom szerint), természetesen az imént említett két professzor részvételével. A hallgatók szabadidejének hasznos és kellemes eltöltésében mindig nagy szerepet vállaltak és vállalnak ma is a „hallgatói önszerveződések”, a különböző kari szervezetek (jelenleg: a Pécsi Boregylet, a Fiatal Értelmiségi Klub, az Óriás Nándor Szakkollégium és az ELSA). A hallgatók egyetemi (és azon kívüli) életének szervezésében és az érdekeik képviseletében mindig is nagy szerep jutott az éppen aktuális politikának, ideológiának megfelelően elnevezett szervezeteknek. Ezt a feladatot most a Hallgatói Önkormányzati Testület, a HÖT látja el. Az Kari újságírás első szárnypróbálgatásait a Glosszátor, majd a Lucidum Intervallum néven megjelent kiadványok jelentették, amelyeket a hallgatók írtak és szerkesztettek a hallgatóknak. Ma az Expressis Verbis igyekszik kielégíteni az írni és olvasni vágyó joghallgatók igényeit.
 
Végül, de nem utolsó sorban, szeretnék megemlékezni karunk oktatóiról, akik nélkül a pécsi jogászképzés nem lehetett volna, és ma sem lenne a magyar felsőoktatás élvonalában. Az ő segítségükkel válhatunk méltóvá Klebelsberg Kunónak a megnyitón elmondott szavaihoz: „az Erzsébet egyetem tanári karát olyannak ismerem, hogy meg van győződve róla, meg fogják alkotni itt a Magyar Heidelberget”. A kar eddigi dékánjai (akiknek mindig kiemelkedő szerep jutott a kar fejlesztésében, és talán mondhatjuk, mindig a dékánok voltak a kari autonómia legfőbb letéteményesei): Késmárky István, Irk Albert, Vasváry Ferenc, Mihályffy Ernő, Vinkler János, Schaurek Ráfael, Molnár Kálmán, Pázmány Zoltán, Faluhelyi Ferenc, Krisztics Sándor, Dambrovszky Imre, Bozóky Géza, Kérészi Zoltán, Holub József, Óriás Nándor, Abay Gyula, Csekey István, Rudolf Lóránt, Kauser Lipót, Kocsis Mihály, Bihari Ottó, Csizmadia Andor, Szótáczky Mihály, Földvári József, Ádám Antal, Benedek Ferenc, Herczeg Géza, Bruhács János, Kengyel Miklós, Ivancsics Imre, Petrétei József, Szalayné Sándor Erzsébet. Jelenleg Berke Gyula dékán úr igyekszik kormányozni a kar hajóját az egyetemi integráció, valamint a politikai pengeváltások miatt ránk szakadt nehézségek tengerén.
 
Az elmúlt nyolcvanöt év nem volt könnyű, rögös út vezetett idáig. Biztos, hogy a következő nyolcvanöt év sem lesz könnyebb, de megéri végigmenni az úton, hisz a végén ott vannak a csillagok… Per aspera ad astra!
 
Elek László
 
Felhasznált irodalom:
Óriás Nándor: Emlékeim töredékei, Szerk: Ádám Antal; Pécs, 2006
Kajtár István: A pécsi Állam és Jogtudományi Kar története (1923-2002), 2003
A magyar felsőoktatás 1975-ig, Műszaki Könykiadó, Budapest, 1975
www.law.pte.hu
www.pte.hu
www.wikipedia.org
www.freeweb.hu/beatpoprock/lexikon/lexikons.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr87714899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása