Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Színház

2008.10.16. 09:21 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

Pozsgai Zsolt – Nagy Tibor – Bradányi Iván

A kölyök

Musical, két részben
Rendező: Balikó Tamás

 

Itt van az ősz, itt van újra… hétköznapi bulik, Lépcsőház, és a másnapokra egy kis színház?! A Pécsi Nemzeti az idényre kilenc új darabbal készült.
Nyáron debütált a Pécsi Szabadtéri Játékok és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciójában Pozsgai Zsolt, Nagy Tibor, Bradányi Iván A kölyök című kétrészes musicalje, amely már a főpróbán kiválónak bizonyult az író szerint. Nagy Tibor zeneszerző neve ismerős lehet a nagyérdeműnek a Száguldás, Porsche, szerelem, az Ez majdnem szerelem volt, illetve a Táncoló fekete lakkcipők dalok által. A darab valóban kiállta az idő próbáját: a nagyszabású mű tizenöt éve sikeresen fut az ország különböző városaiban, sőt külföldön is szép sikert ért el. Idén Pécsett bemutatott, Balikó Tamás által rendezett darab főszereplője Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház emblematikus alakja, aki pályájának különösen fontos állomásához érkezett, hiszen Charlie Chaplint kell megformálnia. Hogy milyen érzés egy ilyen karaktert játszani, megalkotni, magunkévá tenni? „Egy közismert, világhírű személy »bőrébe bújni« egyrészt igen rizikós, másrészt pedig hálás, egyszóval pikáns feladat. Hiszen már azzal is örömet okozhatunk, sikert arathatunk, hogy megmutatjuk, megelevenítjük azt a sokak által kedvelt művészt, aki kacagtatás közben sok tragikus sorsot, esendő személyt ábrázolt filmjeiben. Ám megvan annak a veszélye is, hogy számon kérik rajtunk, rajtam az ő egyedi zsenijét. Ezért, nagyon fontosnak tartom, hogy itt egy magyar, igen jól megírt musicalt lát a közönség, melynek témájául Chaplin A kölyök című filmjét vették alapul a szerzők. Chaplin természetesen az ismert külsővel, a rá jellemző rekvizitumokkal fog megjelenni, de remélem azért kicsit más lesz, mert ő a miénk, az én Chaplinem.”
 
 
A történet pedig az 1921-es Chaplin film emlékeit idézi. Egy fiatal anya újszülött gyermekével a karjában, kétségbeesetten és magányosan sétál a parkban, és végső elkeseredésében egy gazdag család autójában hagyja gyermekét. Az autó azonban tolvajok kezére kerül, akik egy szegénynegyedben kirakják a csecsemőt. Egy csavargó (Charlie Chaplin/Lipics Zsolt) talál rá, és bár nem önszántából, de hazaviszi. Öt évvel később Jacky, a szegény sorsú kisfiú (Dörömböző Máté, Kecskés Alexisz) és a csavargó elválaszthatatlan társak és barátok lesznek. Együtt menekülnek az őket üldöző rendőrök elől, közösen dolgoznak nap, mint nap: a Kisfiú kitöri az ablakokat, melyeket a csavargó utána rendbe hoz. Azonban nem lehet minden felhőtlen, hisz megjelenik az édesanya, és felforgatja a tökéletes párocska életét. A Kisfiút intézetbe akarják küldeni, majd később az édesanyja is vissza akarja kapni. A Csavargó és a Kölyök pedig elszántan küzdenek, azért hogy együtt maradhassanak. Pozsgai Zsolt átiratában a világhíres Chaplinnek kisfia születik. A csecsemő meghal, s az apa egy véletlenül eléje sodródott csavargó alakjában, szinte fiát alkotja meg az eltervezett új filmben, melynek címe: A kölyök.
A Kölyök örökérvényű darab. Szól a szeretetről, összetartásról, a szegények és a gazdagok közti különbségekről. Műfaja, a musical alapjául szolgáló Chaplin filmekre jellemző, komédia és melodráma keveredése.

A darab bemutatója a Nemzetiben 2008. október 17-én lesz. Továbbra is műsoron G. Feydeau: A hülyéje c. bohózata. Érdemes az évadra bérletet is váltani vagy „baráti kör” tagkártyát vásárolni, amivel kedvezményes szakmai jegyáron lehet, tetszés szerinti időpontra jegyet venni, akár a színházban, akár www.pnsz.hu oldalon.

Horváth Orsolya 

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr99716461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása