Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ETR - where you are

2008.10.15. 10:47 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

Valószínűleg mindenki hallott már a címben szereplő Egységes Tanulmányi Rendszerről. Valószínűleg ugyanennyien vannak, akik a címben szereplő Egységes Tanulmányi Rendszer miatt kaptak már legalább egy idegösszeomlást. Ha a Központi Statisztikai Hivatalnak lenne ilyen témájú nyilvántartása, ki lehetne mutatni, hogy ahány elvégzett szemeszter, annyiszor minimum két idegösszeomlás.

Az első a tárgyfelvételnél jelentkezik, a második a vizsgára jelentkezésnél. De persze kedvenc ETR-ünk ennél sokkal több mókát rejteget számunkra. Abban a serencsés helyzetben vagyok, hogy egész felsőoktatási pályafutásomat végigkísérte fenti tünemény. 2002-ben indult ugyanis világhódító útjára karunkon az ETR I., most pedig már ott tartunk, hogy az ETR III. verziójának örvendhetünk. Ha a kedves olvasó most úgy gondolja, két generációváltás elegendő ahhoz, hogy egy tökéletesen működő rendszert kapjunk, hát téved. Ha az evolúció ilyen léptékekben haladt volna, mi még mindig csak papucsállatkák lennénk. Persze igazságtalanság lenne azt állítani, hogy semmilyen változás nem történt, épp ezért lépésről-lépésre szemügyre veszem a legújabb gyöngyszemet. Mindezt valós időben, azaz nem tájékozódtam előre, csak leírtam szépen sorjában, hogy haladtam előre az egyes oldalakon.

Bejön a kezdőoldal. Szép, ízléses, többféle opcióval. Telhetetlen vagyok, akarom mindet. Rákattintok az információkra, szintén több menüpont, hurrá! Letölthető dokumentumok. Mondjuk, nekem jól jönne egy abszolutórium-igénylő lap… jelenleg nincs letölthető dokumentum. Hát jó, nézzük tovább. Szervezeti egységek. Mondjuk, akkor megkeresem a Tanulmányi Osztályt, és megkérdezem tőlük, hol szerezhetek ilyen lapot. Megvan, fél siker! Rákattintok, hogy megjelenjen a telefonszám, amit hívhatok, akárhol is vagyok… hát rákattintani nem lehet, illetve nem történik semmi, innen is kilépek. Mit veszek észre, van egy külön telefonkönyv is, de rosszindulatú vagyok, hogy rögtön a legrosszabbra gondoltam! Egy kicsit bonyolult, de majd segít a súgó… súgó nem segít, egyébként sehol máshol sem, úgyhogy ezen túl nem is zavarom. Azért nagy nehezen megtaláltam a TO-t, telefonszámmal együtt. Hogy miért nem lehet ezt mindjárt a szervezeti egységeknél? Na mindegy. Ugyanígy rá lehet keresni az oktatókra is, beírom az első nevet, aki eszembe jut: Nochta Tibor. Találat, az összes hozzá tarozó kurzus megvan itt. Bevezetésnek ennyi elég, most már nagyon be akarok lépni!

Végre bent vagyok. Mennyi lehetőség, és milyen kevés az idő! Lehet, hogy nem is lesz érkezésem mindenre, úgyhogy csak a legfigyelemfelkeltőbb opciókkal foglalkozom. Véleményezés? Na mi ez? Oktatók véleményezése, és hallgatói elégedettség. Jelenleg (és már hat éve) nincs kitölthető kérdőív. Van olyan szintű kollektív joghallgató-önkritikám (meg olyan szintű retorikai érzékem, hogy ilyen hülyeséget leírjak), hogy tisztában legyek vele, egy ilyen kérdőív, ha valóban létezne, az casus bellit szolgáltatna a harmadik világégéshez. A toll (napjainkban a billentyűzet) hatalmasabb fegyver, mint a kard (napjainkban, mint az interkontinentális rakéta). Vagy, akkor már legyen egy olyan kérdőív is, hogy hallgatók véleményezése, hogy kerek legyen a történet. Szerencsére egyik sincs, de akkor meg minek virít itt már évek óta? Mindegy, máshol nézelődöm tovább…
Dinamikus lista? Dinamikus információ? Jelenleg egyik sem elérhető. Sebaj, megpróbáltuk. Információk. Ugyanaz, mint a belépés előtt. Adatmódosításra van lehetőség, ímél, telefonszám minden további nélkül javítható.

Van külön hallgatói információ is! Hátha van valami érdekes, hasznos tudnivaló… asszongya hogy: there is no reader from which to load the document.
Jól van akkor. Már lassan a cikk felénél járok, de még mindig nem érzem azt a nagyívű univerzalitást, amit az ETR alcíme sejtet.

Wherever you are…

Amit eddig leírtam, az mind szép és jó, kivéve, ami nem (üres, nem létező oldalak). De ha igazán magamba nézek, tudom, hogy az ETR-t az égvilágon semmi másra nem szeretném használni, minthogy tárgyakat vegyek fel, illetve vizsgákra jelentkezzek. Az igazság pedig az, hogy erre abban az adott időpontban, amikor a legégetőbb a szükség, egy fikarcnyi esélyem sincs, verevör áj em. Pedig most már van vezeték nélküli mobil-internet is, így elviekben egy lucernás kellős közepén (merthogy a mobil-internet reklámokban mindenki ott használja a netet) is el lehetne végezni az áhított műveleteket. Elviekben, mert a gyakorlatban erre ugyanannyi esélyem van akkor is, ha a lucernásban egy vezeték nélküli, „wireless” kapával rohangászom fel, s alá.

Régen voltak olyan elméletek, hogy aki az egyetemen próbálkozik, az hamarabb tud jelentkezni, merthogy közelebb van. Ezen ideák hamar megdőltek, ugyanis volt rá példa, hogy okulva pár jelentkezési időszakon, amikor ezreket hagytam ott egy internet-caféban, eredmény nélkül, mert az egyetem már dugig volt, otthon, Kaposváron tettem próbára a szerencsémet. Bekészítettem egy heti hideg élelmet, és egy tonna sanaxot, hátha kell. Ehhez képest öt perc múlva fütyörészve álltam fel a helyemről, a legkeresettebb szemináriumokkal felvértezve. Eközben az egyetemen elterjedt a monitorokon virító IBM felirat újszerű értelmezése: Itt b*******k meg! Történt ugyanis, hogy az egyetemen, és mindenhol máshol nemhogy lassú volt az ETR, be sem lehetett lépni! Tehát, én voltam az egy a millióból. Ilyenkor persze rögtön felreppennek a pletykák, hogy minden sikeres jelentkezést törölnek, és kezdődik minden elölről, de ez még sosem történt meg.

 

 Azt kell tehát mondanom, hogy bevetésen eddig EGYIK ETR SEM tett ki magáért. Nincs az a szerver, amelyik bírná a tudásra szomjazó joghallgatók másodpercenkénti kismilliárd kattintását. Mind az első, mind a második és harmadik ETR is úgy kezelte, kezeli ezt a sokkot, hogy akiből már elege van, száműzi az oldalról, és visszadobja a bejelentkezéshez, majd jóindulatúan közli a szerencsétlennel, hogy nehogy már most próbáljon meg visszalépni, mert a szerver most túl van terhelve. Persze, ez biztos igaz is, de nem vagyunk vele kisegítve. Mire meg nagy nehezen vissza lehet kecmeregni a jelentkezésig, biztosak lehetünk benne, hogy minden szeminárium, amit kinéztünk magunknak, dugig van. Ilyenkor, ha az egyetemen vagy, és körbenézel, láthatod, hogy mindenki ugyanolyan értetlenül áll az események előtt. Tehát ők sem tudták felvenni a tárgyaikat, amiket akartak. Fel lehet hívni az összes barátot meg ismerőst, biztos lehetsz benne, hogy ők sem. Ez az ETR egyik nagy rejtélye. Ha senkinek nem sikerül, hogyhogy egy pillanat alatt betelik minden hely? Vizsgáknál még kacifántosabb a helyzet. Többször előfordult már, hogy mindenki feszülten várta, hogy jelentkezhessen, aztán persze nem lett az egészből semmi. Jött az infó, hogy ma már ne is számítsunk rá, majd lesz valamikor másik időpont. Annál a másik időpontnál gördülékenyebben mentek a dolgok, így itt is felmerült egy kérdés, miszerint elsőre miért nem megy sosem?!? Egy másik kérdés pedig, hogy a második időpontnál a legjobb vizsganapok persze már mind be voltak telve, és csak a maradék jutott, hogy a… csudába tudtak akkor ők most jelentkezni? De ilyen apróságokon nem szabad fennakadni.

Ha már elérted az ígéret földjét, tehát megjelent előtted a lista, akkor aztán hajrá, lehet megint kattogtatni ezerrel. Az új ETR persze nem hagyja ki a lehetőséget, hogy megtréfáljon minket. Ötféle lehetőségünk van! Új, ajánlat alapján… új, mintatanterv alapján… új, tanterv alapján… új, javítókurzus… új, keresés alapján. Ha cél az egész átláthatóbbá tétele volt, akkor nem értek el sikert, azonban ha azt akarták, hogy az amúgy is felbőszült nebulók kínjukban azt se tudják, mit csináljanak, akkor beletrafáltak. Előzetesen ugyanis semmi nem jelent meg a listákon, mert ugye nincs tárgyjelentkezési időszak. Utána viszont meg hogy dönthetjük el nagy hirtelenjében, hogy miről van szó?
Ismét csak kitérnék arra, hogy nem akarom alaptalanul szidalmazni szegény drága programot, így tettem még egy kitérőt a gyakran ismételt kérdések menüponthoz. Amiket eddig leírtam, egyébként gyakori kérdések, de egyikük sem volt köztük. Azonban volt olyan gyakran ismétlődő kérdés, amit még fel sem tettek, legalábbis az oldal tanúsága szerint: például kurzusmail; kérdések száma nulla. Ismét adtunk egy pofont a…
Összességében tehát annyit lehet elmondani, hogy hiába fejlesztgetik évek óta, nyilván nem kedvtelésből, és csekély összegekért, az ETR máig nem számít megbízható társnak az egyetemi élet mindennapjaiban. Nem nevezném túl felhasználóbarátnak, még annak ellenére sem, hogy külön videón (amely videó csak egy diavetítés) meg lehet tekinteni, hogy kell tárgyat felvenni, persze szigorúan laboratóriumi körülmények között. Ebben a videóban a kedvencem, mikor egy teljesen átláthatatlan összevisszaságra odaírja kommentárként, hogy íme, ilyen átlátható lesz minden. Mindenesetre megmosolyogtató. Arról viszont egy darab videó sincs, hogy nem laboratóriumi körülmények között, hanem a harctéren, amikor már az ember a haját tépi, mi a teendő, például igencsak hasznos lenne egy megnyugtató légzésgyakorlat videó.

Persze mindezen kellemetlenségek ellenére el tudjuk végezni az egyetemet, meg mindenkinek lesz pár olyan szemesztere, mint nekem, amikor minden gördülékenyen megy, de azért nézzék el nekünk, hogy nem fogunk előre hanyatt esni, hogyha bejelentik nekünk az ETR-saga következő epizódját.

Vörös Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr21714945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása