Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Színház - Spiró György: Prah

2008.11.08. 14:32 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

Spiró György
 
Prah
 
Komédia
Rendezte: Vincze János
 
 
Kétmilliárd-kétszázmillió. Itt tartunk most. Van, aki elkölti már előre, megtervezi az áloméletét, elképzeli, hogy mit vesz belőle majd magának és a szeretteinek. Esetleg befekteti. Külföldi bankokban helyezi letétbe, ahol a havi kamat alapján élete végéig átlagosan napi több milliót költhet. Csak úgy. El. Mindenkinek megvan a maga kis eltervezett képzete arra az esetre, ha eltalálja azt a bizonyos öt számot. Van, aki több szelvényen is játszik, mondván: „nagyobb az esély, mindegy mennyit költök rá heti szinten, ha beüt az öt X, akkor néznek majd csak igazán a többiek!” Van, aki sosem játszik, „hisz miért pont én lennék az, akire rászakad az OTP?” - pontosabban a Szerencsejáték Zrt.
 
Spiró darabjában most beütött az öt X. A Férfi hatszázhatmillióval lepi meg a Nőt. Olyan világ nyílik meg a házaspár előtt, amelyben fantáziájuk végtelenségének csak önmaguk szabhatnak gátat. Többek között szigetet akarnak venni, egy olyat, amit Tito ajándékozott egykoron a híres amerikai filmsztároknak, Richard Burton-nek és Elizabeth Taylor-nak. Elköltöznének a régi családi házból, amit még a nagyapa épített a két kezével. De hova? A Nő a régi álmaihoz igazítja a pénzt, és beéri egy két és fél szobás kis lakással, amihez közel van az iskola, az orvos és a buszmegálló is. A Férfi villát akar, kastélyt, nem is egyet, többet, testőrökkel! Egy hétvégi kacsalábón forgót valahol Amerikában, meg egyet a horvát tengerparton is. Bányát is akarnak vásárolni, hat kilométer autópályát építeni…A hiábavaló ötletek sorozata olyan dimenzióba sodorja őket, ahol már nem a családi idill uralta békés hangulat szövi át a teret. A gyerekek? Úgy sem tanulnak annyira, hát még így hogyan fognak, ha az egész életük előre problémamentessé válik. És ha nem kapnak meg valamit? Majd fogadnak bérgyilkosokat, hogy övék legyen az örökség!
A rendszerváltozás vesztesei ezek az emberek. „Fölöslegesek, ahogy az egész ország is az.” Spiró olyan embereket ábrázol, akiknek a múlt még a jelenjében és a jövőjében is szerepet kap. „Soha, senki sem látta még a nyerteseket. Ez nem véletlen. Bemész a bankba, hogy kiváltsd a nyereményt. Mutatod a szelvényt, amit elkérnek, hogy ellenőrizzék. Majd visszajönnek pár perc múlva és megkérdezik, hogy mit parancsolsz. Azokat az embereket elteszik láb alól! A teletext is csak azért írja, hogy nyert valaki, hogy ne kezdj el gyanakodni. Hiszen a rendszer működik. És csak azért nem mutatják a nyerteseket, mert hát titoktartás. Ne képzelődj!” 
Ezek a kisemberek szeretik egymást. Élnének ők jobban is, csak hát arról nem tehetnek, hogy tisztességes munkával nem lehet előbbre jutni. A Nő első gondolata egy új függöny volt, amit már évek óta szeretett volna. De a pénz megváltoztatja. Hiszen a Férfi nőzni fog: egy ötven felé járó dúsgazdag férfire csak úgy tapadnak a nők, és minek kéne neki a házsártos asszonya, ha bárkit megkaphat. A darab végére mind a ketten belátják, hogy a probléma forrása a szelvény. „Minek kellett neked lottózni?”
Bacskó Tünde és Bánky Gábor játéka kiegészíti egymást, ahogy a Férfi a Nőt. Lélekpróbáló. Nehéz. A nézőtér a konyhában ül. Ténylegesen szem- és fültanúi vagyunk az eseményeknek. Olykor már kínos is ilyen közelről szemlélni.
A darab végén az első gondolatom az volt, ha most a kezembe adnának egy üres szelvényt, kitölteném-e? Meg akarom én nyerni azt a horribilis összeget? Egy négyes persze, az jól jönne. De mi van akkor, ha egyszerre leszek szerencsés és szerencsétlen is egyben az életben? Ha nem látnátok többet, vagy nem írnék, akkor nyertem (vagy nem tetszett a szerkesztőnek). Hogy továbbra is komédia-e? Hát ezt döntsétek el!
A Pécsi Harmadik Színházban november 6-án és 17-én játsszák legközelebb a darabot.
Egy vendégjáték is várja a nézőket ugyanebben a színházban. Tasnádi István Magyar a Holdon című darabját adja elő a Tatabányai Jászai Mari Színház és a Kamara Savaria. „Az ENSZ felparcellázta a Holdat, és a telkeket területarányosan elosztotta a Föld országai között. A holdosztás közjegyző előtt, sorsolás alapján dőlt el: Magyarország közvetlen telekszomszédjai Jemen, Szudán, Kelet-Timor, Tonga, Mikronézia, Szlovákia és Románia. A kormány megkezdi az Űr Kolombuszainak kiképzését. A cél: egy Új Világ meghódítása, a magyar holdlakópark létrehozása. Holdtelepesek kerestetnek!” Szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Császár Sándor és Csákányi Eszter. Előadási napok: november 5.,11.,13.
 
Horváth Orsolya írása

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr3757203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása