Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hallgatói szervezetek

2008.10.16. 08:41 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

ÓNSZ

 

Egy mozgalmas hónap története

 

 Ez az év sem indult pörgés, események, szervezkedés és idegeskedés nélkül. Szakkollégiumunk mindjárt szeptember legelején teljes gőzerővel belevetette magát a munkába. 17-én tartott Közgyűlésünk majdhogynem mérföldkőnek tekinthető kicsiny szervezetünk életében. Hosszú idő után sikerült elfogadtatunk egy igen jelentős Alapszabály-módosítást, melynek értelmében nagyobb önállóságot kaptak az egyes Tagozatok, átalakult a Közgyűlés, és az Elnökség felépítése is megváltozott. Egyúttal tisztújítást is tartottunk, elnökünk Illés István lett, alelnök Bekk Judit, titkár Ütő Kristóf, referens Gaál Márton lett. Az Ellenőrző Bizottság vezetője Hajdú Gergely, tagjai Szabó Ildikó és Orosz András. A Közgyűlés egyhangú határozat alapján létrejött a Jogtörténeti Tagozat, amely várja a lelkes érdeklődőket, emellett mentorrá neveztük ki Dr. Dávid Lillát a Büntetőjogi Tagozaton.

Az immár hagyománnyá váló Óriás Nándor Szakkollégiumi Napok szeptember 30-a és október 1-je között rendezte meg egyesületünk. Az első napon – a megnyitót követően – a Büntetőjogi jogesetmegoldó-versenyre került sor. Most először rendeztünk ilyen megmérettetést, melynek lebonyolításában nagy segítséget kaptunk Dr. Balogh Ágnes egyetemi docenstől és Dr. Hornyák Szabolcs egyetemi adjunktustól. A versenyen hat csapat mérte össze tudását és rátermettségét. A résztvevők háromfős csapatokban indultak, és egy óra állt rendelkezésükre három jogeset megoldására. A versenyzők előzetesen megállapított sorrendben adták elő a háromtagú zsűrinek – Dr. Tóth Mihálynak (tanszékvezető, egyetemi tanár), Dr. Makai Lajosnak (Pécsi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője) és Dr. Varga-Koritár Györgynek (Baranya Megyei Főügyész) – megoldási variációikat. Győztes a Bábás Tünde, Nagy Annamária és Parádi Nikolett összetételű csapat lett, aminek külön érdekessége, hogy ők voltak az egyetlen harmadévesekből álló csapat. Második helyezett a Csór Laura Lillából, Rosta Mariannából és Szabó Zsófiából alkotta egység lett, harmadik helyen pedig a Mucsi Brigitta, Hadra Laura és Firkó Zsolt csapata végzett.
 
Este hattól három ügyvéddel - Dr. Pallos Dénessel, Dr. Turi Attilával és Dr. Turi Ákossal - beszélgettük. Történeteik alapján betekintést nyertünk a szakma szépségeibe. Hangot adtak észrevételeiknek a hazai bírósági rendszerről, a jogászképzésről, az elhelyezkedési lehetőségekről. Megtudtuk, ők mit néznek egy-egy gyakornoknál, ügyvédjelöltnél. Este pedig meglátogattak minket az ELTE Bibó szakkollégiumának képviselői, akikkel egy közös kocsmázás alkalmával sikerült közelebbről is megismerkednünk.
 
Szerdán (október 1-jén) Magánjogi jogesetmegoldó-versennyel indult a nap, amelyen öt pár szereplésével lehettünk tanúi egy igen színvonalas vetélkedőnek. A szervezésben való közreműködésért ezúton is köszönetet mondunk Dr. Nochta Tibor, tanszékvezető egyetemi docensnek és Dr. Csöndes Mónika tanársegédnek, valamint a Gazdasági és Kereskedelmi Jogi Tanszéknek a díjakért. A zsűriben kiemelkedő jogászok emelték rendezvényünk nívóját, így Dr. Juhász László, a Pécsi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője, egyetemünk adjunktusa, Dr. Leposa Marianna, a Pécsi Ügyvédi Kamara elnöke, Dr. Bércesi Zoltán, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség főügyészhelyettese, egyetemünk adjunktusa és Dr. Nochta Tibor. Valamennyi résztvevő alaposan felkészülve ismertette velük képzeletbeli ügyfele álláspontját, és megállta helyét a szimultán tárgyaláson. Első helyen Czoboly Gergely végzett, második Csapláros Diána, harmadik pedig Horváth János Sándor lett, akiben egyben a közönségdíjast is tisztelhetjük. Emellett különdíjjal tüntette ki a zsűri Németh Ádámot és Kolongya Dórát, a Pécsi Ügyvédi Kamara pedig Németh Ritát részesítette jutalomban.
 
A Magánjogi jogesetmegoldó-versennyel egyidőben a Közjogi Tagozat megrendezte az első Közjogi Activity versenyét, amelyen közjoggal kapcsolatos fogalmakat kellett az Activity klasszikus szabályai szerint elmutogatni, rajzolni, vagy belőlük rímet faragni. A délután nagyon jól sikerült, így valószínűleg lesz folytatása a Közjogi Activity-nek.
Este Dr. Wirth Béla, a Baranya Megyei Bíróság elnöke volt vendégünk, akivel elnökünk beszélgetett. A bíró úr kifejtette nézetét a bírókénti elhelyezkedés lehetőségeiről, a magyar bíróságok helyzetéről és problémáiról.
 

Ezúton is gratulálok minden versenyzőnek, indulónak és köszönök minden segítséget és támogatást egyetemünk oktatói részéről. Remélem jelentős tapasztalatokkal gazdagodva, elégedetten zárjátok ezt a pár napos rendezvénysorozatot, és jövőre is megtiszteltek minket figyelmetekkel.

Bekk Judit

 

FÉK

 

Magasra tett saját mérce

 

 Szokatlanul hirtelen és drasztikusan „támadt ránk” a zord, hideg, őszi időjárás, de ez sem vette el a FÉK-esek aktivitását. A lassan hagyományossá váló év eleji standolásunk során – bár talán kisebb létszámban, de változatlan intenzitású érdeklődéssel fordultak hozzánk a hallgatók, amit meg is hálál(t) Egyesületünk.

 
Rögtön első idei programunkkal magasra tettük a szakmai színvonal mércéjét: szeptember 17-én Fórumunk vendége a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnöke, dr. Lomnici Zoltán volt. Az elegáns Rektori Tanácsteremben tartott, dr. Tóth Mária pécsi ügyvédnő által moderált beszélgetés közönségének nagy részét az igazságszolgáltatási, bírói szakma helyi és megyei vezetői, képviselői alkották, az elnök úr pedig közvetlen, őszinte előadással viszonozta tiszteletteljes fogadtatását.
Szeptember 23-án, az aranyosgadányi szabadegyetemen is kitartott a hűvös idő, de igyekeztünk – pl. a szakmai színvonal magasan tartásával – ezzel is szembeszállni: ezúttal dr. Bárándy Gergely és Lengyel Zoltán országgyűlési képviselőkkel, és dr. Kecskeméti Gyula ügyész voltak vendégeink. Nekik hála, és a kérdezgetni sem rest, aktívan érdeklődő közönségnek, valamint a műsorvezetői szerepkörben tündöklő Dr. Nagy Zoltán docens úrnak is köszönhetően igencsak tartalmas és tanulságos fórum résztvevői lehettek a jelenlévők. A kellemes szellemi tornát a boregyletes fiúk által elkészített finom pörkölt elfogyasztásával pihenhettük ki, s mivel az est végén - utolsó fegyverként -, a fűtött pincében táncolást és a forralt borszürcsölést is bevetettük a fokozódó hideg ellen, végül újabb felejthetetlen emlékű rendezvényt könyvelhetünk el.
Mire e sorok a Kedves Olvasók elé jutnak, már túl leszünk rajtuk ugyan, de megemlíteném a következő két programunkat is.
Szeptember 29-én (hétfőn) délután. Karunk valamennyi hallgatói szervezetével közösen forradalmian új program „bevetésére” készülünk. „Szabadidős Jogász Pikniket” tartunk karunk belső udvarán, melynek során együtt főzőcskézünk (bográcsban, vadpörköltet), borokat kóstolgatunk és – mint értük létező és tevékenykedő egyesületek – bemutatkozunk a hallgatóknak.
Október 1-én pedig idén először sort kerítünk méltán egyik legnépszerűbb programunkra is, vagyis egy egész estére – minden luxusával együtt – „bevesszük” a Harkányi Gyógyfürdőt…;)
Négy szakmailag magas szintű, hangulatilag magas fokú rendezvény alig három hét alatt – tényleg magasra tettük azt a bizonyos lécet… De azon leszünk, hogy ezzel a szeptemberi nyüzsgéssel ne merüljön ki a FÉK-es ősz, s minél tovább bővíthessük közös egyetemi, jogi kari, FÉK-es élményeink tárházát…
Tartsatok velünk minél többen!
 
Csikós Tímea

 

 

ELSA

 

Új év, régi ELSA Spirit - ősz ELSA Pécs módra

 

 ELSA-teljes üdvözletem Néked, kedves Verbis-olvasó! Elkezdődött a szemeszter, a felhőtlen nyárból hirtelen váltottunk zimankós télbe, az ősz mintha elmaradt volna valahol útközben. Ez azonban nem zökkentette ki az ELSA Pécs Egyesületet a szokásos kerékvágásból: töretlen lelkesedéssel tettük azt, amit tenni szoktunk ilyentájt és általában: közgyűltünk, elnökséget választottunk-váltottunk, új tagokat toboroztunk, besegítettünk itt-ott különböző kari munkákba, piknikeztünk, sőt költözködtünk is. Röviden szólva most sem unatkoztunk.

Kronológiai sorrendben először a költözködésre került sor. Miután a Szent Mór Kollégiumot kivonták a forgalomból, ELSA Pécs felköltözött a Z épület 311-be, az Expressis Verbis szerkesztőséggel egyetemben. Van tehát szép új irodánk, már rendet is raktunk nagyjából, szabad minket meglátogatni, alkalomadtán. Miután ezzel megvoltunk, gyorsan potenciális újoncok után néztünk, hiszen az elnökség nagy része szétszóródott a szélrózsa minden irányában, hogy valahol Európában próbáljon szerencsét, maradék egy szem Dezső Robink pedig az államvizsgák miatt nem tudta vállalni az elnöki posztot idén. Így került sor egy vadonatúj board „avatására”: Harmat Gabi, mint titkár, Péntek Marianna, mint pénzügyes, Nagy Lilla Judit, mint tanulmányi tevékenységért felelős alelnök, Kovács Melinda, mint gyakornokcsere-programért felelős alelnök, Sipos Hajni, mint marketingért felelős alelnök, és jómagam, mint elnök kerültünk megválasztásra.
Bár sulikezdés óta nem telt el sok idő, a csapatnak máris volt lehetősége összerázódni: egyrészt az Alkotmányjogi Tanszék által rendezett konferencia lebonyolításában segédkeztünk, másrészt a Kari Pikniken próbáltuk népszerűsíteni az egyesületet, közösen a többi kari szervezettel. A jövőben sem fogunk tétlenkedni, úgysem tudunk megülni a hátsó felünkön sokáig. Következő esemény kis táraságunk életében 2008. október 3-5. között a Debrecenben megrendezésre kerülő nemzeti közgyűlés, ahol ELSA Pécs tizenkét fővel képviselteti magát. Utána héten, október 7-én 17.00 órától ELSA Café-ra hívunk titeket szeretettel, ahol Dr. Szekeres Róberttel beszélgetünk, illetve beszélgethettek a Mediterrán Kávézóban. 2008. október 26. és november 2. között pedig irány a nemzetközi közgyűlés, amire már számláljuk vissza a napokat – vár minket Nürnberg! Innen általában nem szokás frissen-fitten hazatérni, de nekünk muszáj lesz, mert november második hetében Eszékre utazunk vendégségbe az ottani ELSA-sokhoz. Hozzájuk régi jó kapcsolat fűz minket, úgyhogy vélhetőleg itt sem fogjuk rosszul érezni magunkat.

Dióhéjban ennyit az ELSA őszről. Ígérjük, a továbbiakban sem fogunk tétlenkedni. Aki nem hiszi, járjon utána!

Fertői Réka

 

PBE

 

 Első alkalommal került megrendezésre a kari szervezetek napja, melynek az volt a célja, hogy a kari szervezetek bemutatkozhassanak a hallgatóknak. Természetesen a Pécsi Boregylet is képviseltette magát, mondhatni, magára vállalta a hangulatfelelős szerepét. Egyletünk forralt bort és szarvaspörköltet készített, amiknek igen nagy sikere volt. Talán az étel és ital sokkal népszerűbbek voltak, mint maguk a kari szervezetek. Sőt, talán a közgazdászok jártak a legjobban, mert a menza helyett nálunk is tudtak ebédelni. Összességében, mi jól éreztük magunkat, de sajnos kevés volt az érdeklődő. Ezt elkerülendő, legközelebb sokkal jobban kell propagálni (a plakátokon kívül, kör e-mail, kari hírlevél, sms stb.) eme remek kezdeményezést. Majd legközelebb…

Egyletünk megkezdte rendes működését is a szokásos taggyűlésekkel. Ebben az évben is a Banya-tanya lesz az összejöveteleink „székhelye”, itt szeretnénk majd megtartani a PBE Klubot is. Ismét szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Boregylet összejövetelei nyilvánosak, minden érdeklődőt (megfigyelőt, aspiránst) szeretettel várunk. Gyertek el, vegyetek részt a gyűlésünkön (Weisz tiszteletbeli tagtárs szerint „a züllésünkön”), nem jár semmilyen kötelezettséggel… Ha pedig tetszeni fog, úgyis eljöttök újra…
Ebben az évben is megrendezzük a hagyományos bortúránkat Villányba, ahol a borvidék egyik ismert pincészetét fogjuk meglátogatni. Végigkóstolhatjátok a pincészet legjobb borait, utána egy remek vacsora, mindezt megkoronázva nagyon jó hangulattal. Figyeljétek a piros plakátokat és a postaládátokat. A PBE idén is megszervezi a jubileumi túráját, amin az egyleti tagok mellett, a tiszteletbeli tagok vehetnek részt. A taggyűlés úgy döntött, hogy 2008-ban a Soproni Borvidéket fogjuk meglátogatni.

Végül, de nem utolsó sorban, szeretnénk megköszönni azoknak, akik az idén a Boregyletnek ajánlották fel az adójuk egy százalékát, igyekszünk rászolgálni a bizalomra.

Elek László

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr57716410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása