Expressis Verbis

A Pécsi Jogi Kar hallgatói lapjának internetes oldala.

Glosszátorok és Kommentátorok

Dies Diei

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktív passzivitás

2008.10.16. 08:35 | Expressis Verbis | Szólj hozzá!

Ilyenkor év elején nem csak a tantárgyak listáját állítom össze, hanem az egész tanév programját. Végiggondolom, hogy mi mindenbe lehet és lenne jó belevágni, mi az, amit folytatni kell, és mit teszek majd másképp. A döntések már megszülettek: többek között szeretném folytatni az elkezdett kis „kutatásomat”, de új témák is érdekelnek.

Amikor ezt elmeséltem, néhány barátomnak furcsán hangzott, hogy ahelyett, hogy az évnyitó buliról fantáziálnék, vagy szervezném a hűtő Pécsre költözését, már a szakmai kutatáson jár a fejem. És ekkor pergett le bennem egy hosszú gondolatsor, vége ez az írás lett.

Nagyon szeretem a pécsi diákéletet: a rengeteg ismerőst, a sok másnapos fejjel végigült előadást, előtte a hajnali sült kolbászt a vásárcsarnokban, a lekésett éjszakai buszt, a 48-as téri randalírozásokat, a névtáblalopást az egyetemen és olimpiai sportunkat: a régi ETR hackelését. De ehhez nekem mindig hozzátartozott a csendes sarkom a kari könyvtárban és a mogorva ruhatáros a Központiban. A mindig megújuló lelkesedés, amikor új pályázatot írnak ki, amiknek végül csak töredékén indulok. Az ösztöndíj-lehetőségek keresése, amiknek végül csak töredékét pályázom meg. A JURA olvasása, és tévelygéseim a TDK-ONSZ-ELSA háromszögében. Fontosnak tartom a céljaimat az egyetemen: és a cél nem az, hogy ide járjak, és elsődlegesen nem is az, hogy elvégezzem, hanem, hogy hasznosan teljenek az itteni éveim, fontos dolgokra fordítsak energiát, épüljek és építsek.
Volt, hogy beleestem az örvénybe: szeptember gólyatábor, az önfeledt évnyitó, költözés, október Villány, ráérünk még, november a bátrak bulija és a hit hónapja. December: most nekiállok, de előtte Karácsony, január bajban vagyok, február rápihenek bulival, március tavaszodik, húsvéti szünet, április jogász napok, belehúzok, május most aztán tényleg belehúzok, június bajban vagyok. Évek telhetnek így el.
 
És sokaknak így is telnek el: utolsó évben döbbennek rá, hogy nincs kitől igazolást szerezni a szakmai gyakorlatról (majd apu szervez valami ismerőstől), és persze nyelvvizsgázni is kéne. Meg de jó lenne, ha az önéletrajzomba írhatnék valamit: nem is publikációt (azt ki sem néznék belőlem), de legalább egy FÉK tagságot. De jó lenne.
De jó lett volna börtönlátogatásra, tanulmányi kirándulásra járni. Meg tárgyalásra. Igazi ügyvédi irodát látni működésben és egy konferencián Solt Pál mellett ülni. Ingyen szendvicset enni a rektori aula mellett. És sokaknak ezek még csak nem is hiányoznak. Sokszor csalódtam mélyen a többiekben. Jogász napokon fürtökben lógtak ki az emberek a Fábry show-ról a legnagyobb előadóteremből, amíg mellette idős professzorok előadásain 10-15-en voltak. Többen keresték fel a kozmetikai tanácsadást, mint ahányan az alkotmányjogi jogesetmegoldó versenyen voltak. Míg egy bortúrára már a meghirdetés előtt betelnek a helyek és a várólistához is szemfülesnek kell lenni, addig a Moot Court Competition regionális döntőjén szinte nem volt érdeklődő. Pedig plakátolva volt, hirdetve minden csatornán, hónapokkal korábban beszéltek már róla az oktatók előadások előtt.
Nem tudom, hogy mi lehet a baj. Lehet, hogy csak én látom sötéten a helyzetet, és a hallgatók mégis érdeklődőek, csak a sok lehetőség között megoszlanak a tömegek. Vagy nincsenek tömegek, hanem kevesek vannak. Vagy lehetőségek nincsenek. Vagy vannak, de nem adottak a működésükhöz a feltételek?! Nincs elég oktató, aki pártolná a hallgatói aktivitást? Vagy hallgatók nincsenek, akik pártolnák az oktatók aktivitását?
Ezen gondolkodom most, hogy készülök az új tanévre, meg azon, hogy hogyan viszem Pécsre a hűtőt.
 
Azért írtam ezt a cikket, mert szeretném, ha beszélnének erről a témáról. A büfénél sorban állás közben, tanszéki értekezleteken, liftben, kollégiumban és TDK ülésen. Mi a véleményed? Egyetértesz, tényleg lenne hová fejlődnie a hallgatói aktivitásnak? Tévedek, és ez így rendben van? Vagy rosszul teszem fel a kérdést? Kérlek, írd meg a véleményedet, tapasztalatodat az aktiv.passzivitas@gmail.com címre. Azt tervezem, hogy visszajelzéseket újra közzé teszem, talán egy ilyen párbeszéd eredményeképpen igazi változások érhetőek el.
 
L. Kretzsch

A bejegyzés trackback címe:

https://everbis.blog.hu/api/trackback/id/tr79716405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása